Current Affairs 2021

189 Views

(1) What is the rank of India in the ‘Global Terrorism Index 2020 ?
(a) 2nd
(b) 9th
(c) 8th
(d) 4th


Ans : C


(2) Who has been appointed as the New Director General of Border Road Organization (BRO) ?
(a) Lt. Gen. Rajeev Chaudhary
(b) Lt. Gen. Haripal Singh
(c) Lt. Gen. S.K. Srivastava
(d) Lt. Gen. Suresh Sharma

Ans : A


(3) What is the theme for ‘National Pharmacy Week 2020’ ?
(a) Pharmacists : Role in Patients
(b) Pharmacists : Covid -19 Warriors
(c) Pharmacists : Frontline Health Professionals
(d) Safety & efficacy of medicine

Ans : C

Current Affairs 2020 Magazine


(4) 2nd edition of SITMXE -20 naval exercise was held between which country ?
(a) Sri Lanka, Thailand, Myanmar
(b) India, Thailand, & Singapore
(c) India, USA, Australia
(d) India, Australia, Japan

Ans : B


(5) India’s First Cow hospital has been inaugurated in which state ?
(a) Uttar Pradesh
(b) Assam
(c) Odisha
(d) Madhya Pradesh

Ans : B


(6) Who has won the ATP Tour Final 2020 ?
(a) Daniil Medvedev
(b) Novak DjoKovic
(c) Dominic Thiem
(d) Rafael Nadal

Ans : A


(7) Which sport has been recognized as a competitive sport in India by the sports ministry ?
(a) Kho-Kho
(b) Kabaddi
(c) Yogasana
(d) Both A & B


Ans : C

(8) India ranked at which, place in ‘Human Freedom Index 2020’ ?
(a) 100th
(b) 5th
(c) 130th
(d) 111th


Ans : D


(9) CARAT is a naval training exercise between which two countries ?
(a) India – USA
(b) Bangladesh – USA
(c) India – Russia
(d) USA – Russia


Ans : B

(10) Which social media platform has received approval from the National Payments Corporation of India (NPCI), to enter UPI marked ?
(a) Telegram
(b) WhatsApp
(c) WeChat
(d) Facebook


Ans : B


(11) Election Commission Of India appointed Sonu Sood as a state icon for which state ?
(a) State Icon of Haryana
(b) State Icon of Punjab
(c) State Icon of Uttar Pradesh
(d) State Icon of Assam


Ans : B


(12) Which country will host U-17 Women’s FIFA World cup in 2022?
(a) Spain
(b) Russia
(c) India
(d) France


Ans : C


(13) Who is the author of book named- ‘The commonwealth of cricket’ ?
(a) Ramachandra Guha
(b) Arundhati Roy
(c) Khushwant Singh
(d) Vikram Seth


Ans : A

(14) Who has been honored with the Aditya Vikram Birla Kalashikhar Puraskar 2020?
(a) Sahabzade Irfan Ali Khan
(b) Om Prakash Puri
(c) Anupam Kher
(d) Naseeruddin Shah


Ans : D


(15) Daniil Medvedev won Paris Master 2020, he belongs to which nation?
(a) India
(b) Russia
(c) America
(d) Ireland


Ans : B


(16) What is the rank of India among 107 countries in Global Hunger Index of IFPRI?
(a) 50
(b) 73
(c) 94
(d) 102


Ans : C

(17) Israeli Parliament agreed for Peace deal with which nation?
(a) USA
(b) UAE
(c) UK
(d) Iran


Ans : B

(18) Who is the author of Book titled ” The Battle of Belonging”?
(a) Shashi Tharoor
(b) Romila Thapar
(c) Arundhati Roy
(d) None of the Above


Ans : A


(19) Kala Sanskriti Vikas Yojana is launched by which ministry?
(a) Ministry of Culture
(b) Ministry of HRD
(c) Ministry of Corporate Affairs
(d) Ministry of Home Affairs


Ans : A

(20) Food and Agriculture Organization is a specialised agency of which organisation?
(a) WHO
(b) UN
(c) BRICS
(d) WTO


Ans : B

(21) The Raksha Mantri Trophy has been awarded to which hospital?
(a) Command Hospital Kolkata
(b) AFMS Command Hospital
(c) Command Hospital Bengaluru
(d) None of the Above


Ans : B

FOLLOW
Leave a comment