Commonwealth Games 2022 – Current Affairs Questions

495 Views

 Commonwealth Games 2022

We have already published the CWG Medal Tally in which the list of winners provided who have secured gold, silver, and Bronze medals in the Commonwealth Games held in Birmingham. In this article, we will be discussing some of the most important current affairs questions with respect to Commonwealth Games.

These questions are provided with detailed answers. They are very useful from a competitive exam point of view. These questions are useful as both static General Knowledge questions as well as current affairs questions.

Current Affairs Questions 2022

Let us begin with the most important questions first:

Q1. Who won a gold medal in Table tennis for India?

Ans. Sharath Kamal won gold in Table Tennis for India.

Q2. Who won gold for India in Boxing?

Ans. Amit Panghal, Nitu Ghanghas and Nikhat Zareen have won gold for India in boxing.

Q3. Who won gold in the Para powerlifting heavyweight event (Men)?

Ans. Sudhir won gold in Paralifting Men’s heavyweight event

Q4. Who has won a silver medal for India in the long jump final?

Ans. Murali Sreeshankar

Q5. Who won the women’s 78 Kg Judo silver medal?

Ans. Judoka Tulika Maan

Q6. Which country won the highest no. of medals in Commonwealth Games 2022?

Ans. Australia with 67 gold, 57 silver, and 54 bronze medals. Total 178 medals.

Q7. What is the sequence of medal winners in CWG 2022?

Ans. Australia, England, Canada, India, and New Zealand are the top 5 winners in CWG 2022

Also Read: Flying Officer Yogesh Yadav who beat Paralysis

NDA batch every monday

Q8. Who brought the third gold medal to India?

Ans. Achita Sheuli won the 3rd gold for India

Q9. Sushila Devi is related to which sport?

Ans. Judo Women’s 48 Kg

Q10. Who won bronze for India in weightlifting (Women)?

Ans. 71 Kg Women’s weight category

Q11. Vijay Kumar is related to which sport?

Ans. Vijay Kumar won a bronze in Men’s 60 Kg Category

Q12. Achinta Sheuli won gold in which sport?

Ans. Achinta Sheuli won gold in 73 Kg Men’s weightlifting

Q13. Who won gold in weightlifting men in commonwealth games 2022?

Ans. Jeremy Lalrinnunga won gold in 67 Kg final weightlifting.

Q14. Where were the Commonwealth games 2022 held?

Ans. Commonwealth Games 2022 was held in Birmingham, UK.

Q15. Which edition was Commonwealth Games 2022?

Ans. It was the 21st edition of the Commonwealth Games 2022

Q16. How many teams have participated in Commonwealth Games 2022?

Ans. 72 teams have participated in CWG 2022

Also Read: Iran Navy Announces Drone Division in the Indian Ocean During Biden Middle East Visit

NDA/NA online course

Q17. What are the news events introduced in Commonwealth Games 2022?

Ans. Three new sports have been introduced in Commonwealth Games 2022. They are as follows: T 20 cricket, 3x 3 basketball, and 3 x 3 wheelchair.

Q18. Commonwealth Games 2022 were held in which city?

Ans. Commonwealth Games 2022 were held in Glasgow, Birmingham, UK.

Q19. What was the motto of the Commonwealth Games 2022?

Ans. The motto of Commonwealth Games 2022 was “Sport is just the beginning”.

Q20. What are the colors of the Commonwealth Games 2022?

Ans. The official colors of CWG 2022 are the colors of the Commonwealth Games Official Emblem are Black, True Red, Triumph Yellow, and Heritage Blue.

Q21. Who introduced Commonwealth Games 2022?

Ans. Commonwealth Games 2022 was introduced by John Astley Cooper in 1891.

Q22. Where is the headquarters of the Commonwealth Games 2022?

Ans. The Commonwealth headquarters are in London, England.

Q23. How many members do Commonwealth Games have?

Ans. The Commonwealth of Nations—formerly the British Commonwealth—is a voluntary association of 54 independent sovereign states, most of which were once part of the British Empire.

Q24. What are the 7 Commonwealth Countries?

Ans. Sovereign status was given to Canada, Australia, New Zealand, South Africa, the Irish Free State (Ireland), and Newfoundland; however, Newfoundland’s government refused independence and later became Newfoundland and Labrador, a province of Canada.

Q25. What was the old name of the Commonwealth Games?

Ans. From 1930 to 1950 the Games were known as the British Empire Games, from 1954 until 1966 the British Empire and Commonwealth Games, and from 1970 to 1974 they took on the title of British Commonwealth Games.

nda na

Related Links:

Best NDA Coaching in Allahabad

Although, the candidates can prepare for the NDA SSB interview with Major Kalshi Classes. It is the Best NDA coaching in Allahabad. Moreover, for the best NDA preparation in Prayagraj, take admission to Major Kalshi Classes. Some of the features that make MKC the best are as follows:

MKC Offline Classroom Course Unique Features:

  • “Trend Analysis” based unique “Teaching Plan”
  • Most experienced faculty of MKC,
  • Doubt Counter facility
  • Spoken English Classes,
  • Physical Training Sessions at Malviya Stadium,
  • MEDICAL CHECK-UP AT MKH
  • Best Study Material by MKC Publication
  • Weekly and Monthly Testing System
  • Special Current Affairs Sessions
  • Sunday Extra Classes
  • Best SSB Interview guidance by Retired Officers
  • Fully Equipped GTO Ground
  • Huge Computer Lab
  • Comfortable Hostel & Mess for Nutritious food
FOLLOW
Leave a comment