Current Affairs Episode 05- 31 Aug 2020

Most Expected 20 Current Affairs Questions

0

Current Affairs Episode 05

Q1.      On 22 April 2020 Badminton World Federation (BWF) named PV Sindhu as ambassador of which             campaign?

(a) Strength lies in women                              (b) I am Badminton

(c) Shuttlecock                                                (d) Behind the net

Ans-B

On April 22,2020, the World champion P V Sindhu was named the ambassador of the campaign “I         am Badminton”. The campaign was launched by Badminton World Federation (BWF).The campaign             provides platform for the badminton players to advocate and commit to honest and clean play. It also         helps the players to express their love and respect for the game. The Badminton World Federation is    an International governing body of the badminton sport. It was founded by 1934 and has been         recognized by the International Olympic Committee.

Q2.      What is the ranking of Bharat in Global Press freedom Index 2020?

(a) 142                                                 (b) 156

(c) 107                                                 (d) 112

Ans- A

On April 22, 2020, the Global Press freedom Index was launched. India ranked 142nd in             the index             and had dropped two places. Norway topped in this index.

 

Q3.      What is the theme of World Earth day which was observed on April 22,2020?

(a) Clean Earth                                    (b) Climate Action

(c) My Earth                                        (d) Protect our species

Ans-B

Every year World Earth Day is celebrated on April 22. The day is celebrated to demonstrate             environmental protection. it is being celebrated since 1970.

This year the World Earth Day is celebrated under the theme

Theme : Climate Action

            This year the 50thanniversary  of World Earth Day is celebrated through digital mobilizations.

Q4.      Match the following :

Sport                                                   Player

(a) Rani Rampal                                  1. Hockey

(b) Koneru Humpy                              2. Badminton

(c) SrikanthKidambi                           3. Wrestler

(d) Sakshi Malik                                  4. Chess

Code :

A         B         C         D

1          4          2          3

1          3          4          2

4          3          1          2

2          3          4          1

Ans-A

 

Q5.      The water of Lonar Lake turned into pink colour. This incident was in news. Where is this            lake?

(a) Odisha                                           (b) Maharashtra

(c) Haryana                                         (d) Gujrat

Ans. -B

The water of Lonar Lake in Buldhana district of Maharashtra turned into pink colour recently, thus             arousing curiosity of lakhs of people including the scientists. Reportedly, it has turned out that the pink             colour can be attributed due to the Haloarchaea microbes present in the salty water.

 

Q6.      The Stockholm International Peace Research Institute (SIPPRI) released  its annual report            ‘Trends in World Military Expenditure, 2019,. According to that report who are Top           five largest      spenders of the global expenditure?

(a) USA>India>China>Russia>Saudi Arbia

(b) USA>India>China>Saudi Arbia>Russia

(c) USA>China>India>Russia>Saudi Arabia

(d) USA>Russia>China>India>Britain

Ans-C

According to the report, the global military expenditure rose to $1917 billion in 2019 with India          and China emerging among the top three  spenders. Global military spending was 2.2% of the       global Gross Domestic Product (GDP) with an increase of 3.6% from 2018.

Top five largest spenders accounted for 62% of the global ex,penditure.

The USA>China>India>Russia>Saudi Arabia.

 

Q7.      Barakah nuclear power plant in the news is related to which country?

(a) Iran                                    (b) Saudi Arabia

(c) UAE                                  (d) Oman

Ans.-C

The Barakah nuclear power plant is the United Arab Emirates’s first nuclear power        station, the      first nuclear power station in the Arabian Penisula and the first commercial        nuclear power station in the Arab World.

 

Q8.      Lalit Kala Academy Awards are given in the field of?

(a) Visual arts                                      (b) Literature and translations

(c) Performing arts                              (d) Science and technology

Ans. A

The Lalit Kala Academy Fellowship, also, Lalit Kala Academy Ratna is an honour for the fine            arts in India, given to eminent artists for their lifetime achievements in the field of visual arts. It is      awarded by the Lalit Kala Academy,  India’s National Academy of Art, it is the highest    honour in         the fine arts conferred by the Government of India.

 

Q9.      Consider the following pairs:

            Nuclear Power Plant                                                 State

  1. Tarapur Atomic Power Plant Gujarat
  2. Narora Atomic Power Plant Uttar Pradesh
  3. Kakrapar Atomic Power Plant             Karnataka
  4. Kudankulam Nuclear Power             Tamil Nadu

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only                                                           (b) 2 and 4 only

(c) 1, 2 and 4 only                                                       (d) 2,3 and 4 only

Ans. B

Tarapur Atomic Power Plant-Maharashtra

Kakrapar Atomic Power Plant-Gujrat

 

Q10.    Consider the following pairs :

Operations                                                                 Related to

  1. Operation Blue Star             1. Indian military’s capture of the majority of Siachen Glacier.
  2. Operation Vijay 2. Repatriate Indian citizen from Maldives during COVID19                                                                      crisis
  3. Operation SamudraSetu 3.  Indian operation to push back the infiltrators from the                                                                             Kargil Sector, in 1999 Kargil War.
  4. Operation Meghdoot 4. Carried out to remove separatist from the building the                                                                              Harmandir Sahib complex in Amritsar, Punjab.

Code :

A         B         C         D

1          2          3          4

2          3          4          1

3          4          2          1

4          3          2          1

Ans.-D

 

Q11.    Nepal issued a new political map in which Nepal included the three territories of India. That territories     are :

(a) Kalapani, Lipuleh and Limpiyadhura

(b) Kalapani, Lipuleh and Gulariya

(c) Lipuleh, Gulariya and Manau

(d) Lipuleh, Gulariya and Rajapur

Ans.-A

On May 19, 2020, Nepal approved a new map that included the territories of Kalapani, Lipuleh and             Limpiyadhura. However, the territories have been claimed by India as well. In October 2019, India             issued a new political map that included Lipulekh  andKalapani on its side of border.

 

Q12.    On May 2020, the Cyclonic storm Amphan has been come in which area of India?

(a) Bay of Bengal                                            (b) Gujrat

(c) Mumbai                                                      (d) Kerala

Ans.-A

On May 17, 2020, the Cyclonic storm Amphan in the Bay of Bengal has intensified into severe    cyclonic storm. The cyclone is to cross West Bengal-Bangladesh coasts on May 20, 2020.

 

Q13.    Which Indian state celebrates its 45th Statehood Day?

(a) Haryana                                                     (b) Sikkim

(c) Kerala                                                        (d) Mizoram

Ans-B

On May 16, 2020, the Sikkim Government celebrates its 45th Statehood Day. Every year Sikkim celebrates its State Day on May 16 as the state came into existence on this day in 1975. Sikkim was the 22nd state to join Union of India. Sikkim borders three countries namely China, Bhutan and Nepal.

 

Q14.    Satkosia tiger reserve is located in

(a) Rajasthan                                                   (b) Madhya Pradesh

(c) Odisha                                                       (d) Chhattisgarh

Ans.-C

 

Q15.    The ‘World Economic Outlook’ report is released by:

(a) World Bank

(b) International Monetary Fund (IMF)

(c) United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)

(d) Organization for Economic Co-operation and Development (OECD)

Ans-B

The International Monetary Fund (IMF) is an organization of 189 countries, working to foster global             monetary cooperation, secure financial stability, facilitate international trade, promote high             employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world.

Created in 1945, the IMF is governed by and accountable to the 189 countries that make up its near-            global membership

The IMF’s primary purpose is to ensure the stability of the international monetary system–the system        of exchange rates and international payments that enables countries (and their citizens) to transact with        each other. The Fund’s mandate was updated in 2012 to include all macroeconomic and financial        sector issues that bear on global stability.

 

Q16.    Pinaka is:

(a) Tactical short-range ballistic missile

(b) Multi-barrel rocket launch system

(c) Nuclear-powered submarine

(d) Light Combat Helicopter

Ans-B

Pinaka is a multiple rocket launcher produced in India and developed by the Defence Research and             Development Organisation (DRDO) for the Indian Army. The system has a maximum range of 40 km     for Mark-I and 75 km for Mark-II, and can fire a salvo of 12 HE rockets in 44 seconds. The system is            mounted on a Tatra truck for mobility. Pinaka saw service during the Kargil War, where it was        successful in neutralizing enemy positions on the mountain tops.

 

Q17.    Consider the following pairs:

Tiger Reserve                                                State

  1. Valmiki Tiger Reserve Bihar
  2. Kamlang Tiger Reserve Tripura
  3. Bandhavgarh Tiger Reserve Haryana
  4. Panna Tiger Reserve Madhya Pradesh

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 4 only                                               (b) 1 and 3 only

(c) 1, 2 and 4 only                                           (d) 1, 2, 3 and 4

Ans-A

Kamlang Tiger Reserve           –           Arunachal Pradesh

Bandhavgarh Tiger Reserve    –           Madhya Pradesh

 

Q18. National Sport Day is observed every year on ?

(a) 15 January                                                  (b) 29 August

(c) 28 February                                                (d) 8 October

Ans- B

National Sports Day is celebrated on August 29 every year to honour the hockey legend, Major Dhyan            Chand. The Government of India has decided to celebrate his birthday as the National Sports Day since             2012.

 

 

 

 

Q19.    Which of the following Cabinet Committees is not headed by the Prime Minister of India?

(a) Cabinet Committee on Political Affairs

(b) Cabinet Committee on Parliamentary Affairs

(c) Cabinet Committee on Security

(d) Cabinet Committee on Investment and Growth

Ans.-B

Cabinet Committee on Parliamentary Affairs is chaired by Union Home Minister.

 

Q20.    Consider the following statements about Anti-Satellite (A-SAT) missile:

  1. Anti-Satellite (A-SAT) missile is developed by ISRO.
  2. It can disable or destroy space objects through frequency jamming, blinding lasers or cyber-attacks.
  3. India became the fifth country to acquire such technology after USA, Russia, Japan and China.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 3 only                                               (b) 2 and 3 only

(c) 2 only                                                         (d) 1, 2 and 3

Ans-C

 

 

           

 

 

Download Now

Leave A Reply

Your email address will not be published.