Daily Current Affairs For All Defence Exams | 08 October 2021

74 Views

Daily Current Affairs

TOP 15 QUESTIONS OF CURRENT AFFAIRS

Ques 1 . Which country has elected as the external auditor to the International Atomic Energy Agency (IAEA)?

U.S.A.

India

Germany

France

Ans-B

The theme of World Heart Day is-

Use Heart to Connect

Stay fit and healthy

Breathe Clean Air

Beat the disease

Ans-A

Ques 2- World Heart Federation Headquarters situated at where?

Geneva, Switzerland

New York, U.S.A

Berlin, Germany

Sofia, Bulgaria

Ans-A

Ques 3 – Rajaji National Tiger Reserve is situated at where?

Madhya Pradesh

Uttarakhand

Uttar Pradesh

Maharashtra

Ans-B

Ques 4 – Cyclone Gulab was named by which nation?

Iran

Pakistan

India

Bangladesh

Ans-B

Ques 5 – World Maritime Day 2021 is observed globally on which day?

29th September

30th September

15th September

17th September

Ans-B

Ques 6- The Speaker of Lok Sabha, Om Birla has inaugurated the NIDHI 2.0 scheme. The full form of NIDHI is-

National Integrated Data of Hospitality Industry

National Integrated Database of Hospital Industry

National Integrated Database of Hospitality Industry

National Integrated Database of Hospitality India

Ans-C

Ques 7- Which nation has successfully tested a new hypersonic missile called Hwasong-8?

China

South Korea

North Korea

Thailand

Ans-C

Ques 8- What is the theme International Translation Day 2021 which is celebrated annually on 30th September?

United in translation

Make translation Good

World Unites by Translation

None of these

Ans-A

Recently Ministry of Defence published the order to break up which board?

Ordinance Factory Board

Border Road Organisation

Bharat Dynamics

Department of Defence Production

Ans-A

Daily Current Affairs

Ques 9 -On 15 June 2007, which organization voted to establish 2 October as the International Day of Non-Violence?

UNSC

UNGA

UNESCO

IMF

Ans-B

Ques 10 – Which Indian Leader addressed Gandhi as “The Father of the Nation”?

Pt. Jawaharlal Nehru

Indira Gandhi

Sarojini Naidu

Subhash Chandra Bose

Ans-D

Ques 11- Who wrote ‘The Story of My Experiments with Truth’ book?

Lal Bahadur Shastri

Ruskin Bond

Lala Hardyal

Mahatma Gandhi

Ans-D

‘Ques 12 – AUSINDEX’ maritime exercise held b/w which country?

America & India

Australia & Indonesia

Australia & India

Australia & U.S.A

Ans- B

Ques 13 – Who became the first Indian woman to score a Test hundred on Australian soil?

Mithali Raj

Harmanpreet  Kaur

Shafali Verma

Smriti Mandhana

Ans-D

Daily Current Affairs

For more blogs and details subscribe to blog.majorkalshiclasses.com

FOLLOW
Leave a comment