CURRENT AFFAIRS – FEB 2017

Collection of best current affairs questions for NDA exam. Hope it will be really very beneficial for your upcoming exams, kindly go through all these series of questions. As Current Affairs is mandatory and scoring part of NDA exam.

Dear Candidates, regularly popshing up yourself with best set of questions can be really very helpful for upcoming NDA Exam.

  1. Which country is host to the first-ever BIMSTEC National Security Chiefs (NSA) meet to discuss counter terror action lilan?
    [A] India [B] Nepal [C] Bhutan [D] Pakistan
    Ans- A
  2. Who has become the acting Chief Executive Officer (CEO) of the public broadcaster prasar Bharti?
    [A] Sunil Gogoi [B] Nirmal Kumar [C] Rajeev Singh [D] Suresh panda
    Ans-C
  3.   Pathani Patnaik, who passed away recently, was the renowned litterateur from which state?
    [A] Assam [B] Odisha [C] Gujarat [D] Maharashtra
    Ans-B
  4. Mohit Ahlawat is associated with which sports?
    [A] Chess [B] Boxing [C] Cricket [D] Badminton
    Ans-C
  5.  Which state has become the first Indian State to establish cashless system for distribution of food grains?
    [A] Karnataka [B] Kerala [C] Punjab [D] Gujarat
    Ans-D
  6. Who is the newly appointed president of Somalia?
    [A] Mohamed Abdullahi Mohamed [B] Hassan Sheikh Mohamud [C] Sheikh Mukhtar
    [D] Ali Sheikh khan
    Ans-A
  7. Which state is hosting the first-ever National Women’s Parliament (NWP)?
    [A] Madhya pradesh [B] Odisha [C] Kerala [D] Andhra Pradesh
    Ans-D
  8. Which committee will be constituted by the Reserve Bank of India (RBI) on cyber security?
    [A] N K Singh committee [B] MeenaHemachandra committee [C] Ravi Iyer committee
    [D] Tushar Krishna committee
    Ans-B
  9. Which Indian Institute of Technology (IIT) to set up India’s first school on Quality and Reliability (QR)?
    [A] IIT Bombay [B] IIT Indore [C] IIT Kharagpur [D] IIT Madras
    Ans-C
  10. What is the theme of the pakistan’s multinational naval exercise “AMAN 2017”?
    [A] peace for World [B] Live peacefully [C] Together for peace   [D] Love in Nation
    Ans-C
  11. What is the theme of 2017 BRICS Summit?
    [A] BRICS: Stronger partnership for a Brighter Future [B] Building Responsive, Inclusive and Collective Solutions
    [C] BRICS Partnership – A powerful Factor of Global Development [D] None of the above
    Ans-A
  12. Who is the author of the book “Welcome to Nowhere”?
    [A] David Olusoga [B] Malorie Blackman [C] Revathi Suresh [D] Epzabeth Laird
    Ans-D
  13. Who is the author of the book “Army and Nation : The Military and Indian Democracy since Independence”?
    [A] Shiv KunalVerma [B] Christophe Jaffrelot [C] Bruce Riedel [D] Steven Wilkinson
    Ans-D
  14. The Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully launched a record 104 satellites from which rocket vehicle?
    [A] PSLV-C38 [B] PSLV-C37 [C] PSLV-C36 [D] PSLV-C35
    Ans-B
  15. Who has become the pakistan’s first woman foreign secretary?
    [A] Sabika Chaudhry [B] Adilah Khan [C] Bahameen Sharif [D] TehminaJanjua
    Ans-C
  16. Which Indian chess master has been honored with the title of Candidate Master (CM) by World Chess Federation (WCF)?
    [A] Saptarshi Roy [B] Kush Bhagat [C] Sundar M Shyam [D] AkshayrajKore
    Ans-B
  17. Who is the author of the book “HemaMalini: Beyond the Dream Girl”?
    [A] poojaGautam [B] Ram Kamal Mukherjee [C] RakeshAnandBakshi
    [D] Shantanu Ray Chaudhuri
    Ans-B
  18. Who has become the new Chief Minister of Tamil Nadu?
    [A] KA Sengottaiyan [B] O panneerselvam [C] Edappadi K palaniswamy
    [D] E Madhusudanan
    Ans-C
  19. What is the India’s rank in the 2017 Economic Freedom Index (EFI)?
    [A] 143rd [B] 117th [C] 92nd [D] 88th
    Ans-A
  20. Who of the following will be taking over as the acting CEO of prasar Bharti?
    [A] JawharSircar    [B] A. Surya Prakash    [C]  S.C Pandey   [D]  Rajeev Singh
    Ans-D
  21. Which Indian State is going to get its first Smart Police Station?
    [A] Maharashtra     [B] Andra Pradesh   [C] Karnataka     [D]  Kerala
    Ans-B
  22. Which country is hosting the SAARC programming committee meeting?
    [A] Pakistan   [B]Nepal   [C]  Bangladesh    [D]  Bhutan
    Ans-B
  23. Which female Indian singer has collaborated with United Nation for women empowerment project?
    [A]  Richa Sharma   [B] NehaKakkar   [C] Shewta Pandey   [D] Neeti Mohan
    Ans-D
  24. The final T20 International match between India and England was held in which stadium on Feb 1,2017?
    [A]  A.MChinnaswamy Stadium, Bengaluru [B]   Green Park,Kanpur [C] EkanaInternaitonakl Cricket Stadium,Lucknow [D] Sardar Patel Stadium,Gujrat
    Ans-A
  25. Which Indian Shuttler has been ranked as the world No. 1 Player in the latest junior Badminton World Federation (BWF) ranking on Feburary 2,2017
    [A] AryamanTandon   [B] Mithun M.  [C] ChiragSen   [D] LakshyaSen
    Ans-D
Comment Here