Air Force X & Y Groups Syllabus and model question papers

SYLLABUS: ENGLISH

A short passage followed by four questions to test comprehension: The questions will be set:

To judge understanding of the passage.

To draw inference

To judge understanding of vocabulary

Grammar – 1

Subject – verb concord

Forms of verbs and errors in the use of verbs, etc.

Sequence of tenses and errors in the use of tenses

Transformation of sentences – compound, complex, simple, negative, affirmative, comparative degree, positive degree, superlative degree etc.

Grammar – 2

Formation of words – Nouns from verbs and adjectives, Adjectives from nouns and verbs, Adverbs from adjectives etc

  • Determiners
  • The Preposition
  • Nouns and Pronouns
  • The Adjective
  • The Adverb
  • The Conjunction
  • The Modals
  • Clauses – Noun clauses, Adverb clauses of condition and time and Relative clauses

Vocabulary

  • Synonyms and Synonyms in context
  • Antonyms and Antonyms in context
  • One word substitution
  • Spelling pitfalls
  • Simple Idioms/phrases
  • Words often confused/Selecting the correct word fitting in a sentence
Narration (Direct and Indirect)
  • Commands and requests
  • Statements (Various tenses)
  • Questions (Various forms of questions, tenses, etc.)
Voice (Active and Passive)
  • Changes required under each tense.
  • Other conditions for transforming Active into Passive are: The preposition, modal auxiliaries, infinitive and participles
Jumbled Sentences
MODEL QUESTION PAPER – ENGLISH

Read the passage given below and answer the questions that follow: (Q.No.1 to 4):

Personally I dislike the praise of poverty and suffering. I do not think they are at all desirable, and they ought to be abolished. Nor do I appreciate the ascetic life as a social ideal though it may suit individuals. I understand and appreciate simplicity, equality, self- control but not the torturing of the body, I believe that the mind and habits have also to be trained and brought under control. It would be absurd to expect that a person who is given too much self-love can endure much suffering or show unusual self-control or behave like a hero when crisis comes. To be in good moral condition requires as much training to be in physical health.

  1. The writer does not like the praise of poverty. It is:

(A) Personal opinion

(B) Opinion of the all people

(C) Opinion of the ascetics

(D) Opinion of the simple people

  1. To whom the ascetic life may be suitable?

(A) To the writer

(B) To the socially advanced

(C) To individuals

(D) To all the members of society

 

  1. What does the author mean by ‘ascetic life’ in the passage?

(A) Equality

(B) Self-control

(C) Simplicity

(D) Mortification of the body

 

  1. Which of the  following  words  could  replace  the  word  ‘absurd’  as  used  in  the passage?        

(A) reasonable

(B) congruous

(C) simple

(D) silly

 

  1. Identify the incorrectly spelt word:

(A) Seperate

(B) Occur

(C) Receive

(D) Accommodate

 

 

  1. Choose the word almost nearest in meaning to the word: Zest

(A) passion

(B) apathy

(C) lazy

(D) boredom

 

  1. Choose the word almost opposite in meaning to the word: Embellish

(A) sacrifice

(B) disfigure

(C) forfeit

(D) indict

 

  1. Choose the correct one word substitute for the following stem: A well experienced person.

(A) Officer

(B) Senior

(C) Apprentice

(D) Veteran

 

  1. A sentence, split into four parts, has been given. Choose the best order which produces the original sentence:

for backward classes  (1)  /  a vexed problem facing us (2)and

to reserve more seats (3) / is the clamour to open more colleges (4)

(A) 2,3,4,1

(B) 2,4,1,3

(C) 2,4,3,1

(D) 2,1,4,3


Choose the most appropriate answer and fill in the blanks: (Q.No.10 to 14)        

  1. The authorities seem to be ______ concerning the condition of workers.

(A) liberal

(B) insensitive

(C) ignorant

(D) responsible

 

  1. He _______ for a walk daily in the morning.

(A) go

(B) shall go

(C) will go

(D) goes

 

  1. _______ thing of beauty is a joy forever.

(A) A

(B) The

(C) One

(D) An

 

  1. The thunder was accompanied ________ a heavy rain.

(A) from

(B) up

(C) by

(D) with

 

  1. The noun form of ‘detect’ is ________

(A) dictator

(B) detention

(C) detective

(D) detection

 

  1. Choose the sentence that conveys the same meaning as the given sentence:

He is greater than me.

(A) I am not so great as he

(B) I am the greatest

(C) I am as great as he

(D) He is as great as I

Spot the erroneous parts, if any, in the following sentences: (Q.No.16 to 18)

  1. He met(A) with an accident(B) and admitted(C) in the hospital.

No error (D).

  1. He stole a dog(A) and sold the dog(B) for Rs.50/-(C). No error(D)
  1. Both(A) Mili as well as(B) Meena are(C) beautiful. No error(D)

 

  1. Change the narration:

The teacher said to me, “Be regular and learn your lessons daily.”

(A) The teacher told me to be regular and learn your lessons daily.

(B) The teacher asked me to be regular and learn my lessons daily.

(C) The teacher advised me be regular and learn my lessons daily.

(D) The teacher advised me to be regular and learn my lessons daily.

 

  1. Change the voice:

It is time to buy books.

It is time __________.

(A) all the books to be bought

(B) for the books are being bought

(C) for the books to be bought

(D) for the books have been bought.

 

1A 2 C 3 D 4 D 5 A
6A 7B 8 D 9C 10 B
11 D 12 A 13 C 14 D 15 A
16 C 17 B 18 B 19 D 20 C

 


SYLLABUS RAGA

Reasoning (Verbal and Non- Verbal )
  • Numerical series.
  • Distance and Direction sense Test.
  • Mathematical Operations
  • Number, Ranking & Time Sequence Test.
  • Assign Artificial Values to Mathematical Digit.
  • Inserting Correct Mathematical sign.
  • Human relation.
  • Coding & Decoding
  • Odd man out.
  • Mutual relation problems.
  • Tallest, youngest relations.
  • Dictionary woods.
  • Analogy.
  • Non- Verbal reasoning.
  • Number coding.
  • Number Puzzle.
Mathematics
  • Ratio and Proportion.
  • Average.
  • LCM & HCF.
  • Profit and Loss.
  • Time, Distance and Speed.
  • Percentage.
  • Simplifications of Numbers.
  • Fractions.
  • Area of triangle, Square and Rectangle.
  • Surface Area and volume of Cuboids, Cylinder, Cone and Sphere.
  • Probability.
  • Simple Trigonometry.
General Knowledge and Current Affairs
  • General Science
  • Civics
  • Geography
  • Current Events
  • History
  • Basic Computer Operations

MODEL QUESTION PAPER – Reasoning And General Awareness (RAGA)

  1. Which type of waves are used by a ‘RADAR’ for detecting the presence of an aircraft?

(A) Sound Waves

(B) Radio Waves

(C) Electric waves

(D) Ultrasonic Waves

 

  1. Who among the following Sikh Gurus, was executed by Aurangzeb ?

(A) Guru Arjun Dev

(B)Guru Govind Singh

(C) Guru Tegh Bahadur

(D) Guru Nanak Dev

 

  1. Which Government controlled organisation has its motto ‘Yogakshemam Vahamyahum’ ?

(A) Life Insurance Corporation of India

(B) Central Bureau of Investigation

(C) Central Board of Secondary Education

(D) State Bank of India Group

 

  1. _______ is called ‘the land of thousand lakes’.

(A) Switzerland

(B) Sweden

(C) Canada

(D) Finland

 

  1. Who among the following has been vested the exclusive power to grant pardon in case of death sentence.

(A) President of India

(B) Prime Minister of India

(C) Chief Justice of India

(D) Solicitor General of India

 

  1. Of which of the following states, is ‘Garba’, a famous folk dance ?

(A) Andhra Pradesh

(B) Gujarat

(C) Bihar

(D) Punjab

 

  1. By which of the following Special Task Forces of USA, was the terrorist Osama Bin-Laden, searched & killed?

(A) Marines

(B) Hawks

(C) Navy Seals

(D) Foxes

 

  1. Find the value of a and b, if (5 + 2Ö3)/7+4Ö3) = a+bÖ3  

(A) a= -11, b=-6

(B) a=-11, b=6

(C) a=11, b=-6

(D) a=6, b=11

 

  1. Distance between two stations x and y is 778 km. A train covers the journey from x to y at a speed of 84 kmph and returns to x with a speed of 56 kmph. Find the average speed of the train (in kmph ) for the whole journey.

(A) 67.2

(B) 70

(C) 68

(D) 72

 

  1. The average of 50 observations is 36. It was found later that an bservation 48 was wrongly taken as 23. Find the correct average of the observations.

(A) 35.2

(B) 36.1

(C) 39.1

(D) 36.5

 

  1. The sum of three numbers is 136. If the ratio between first and second is 2:3 and that between second and third is 5:3. Find the second number.

(A) 40

(B) 48

(C) 60

(D) 72

 

  1. 45 men can finish a task in 16 days. After 6 days, 30 more men join them. How many days, will they all, now take to complete the remaining task?

(A) 6

(B) 8

(C) 10

(D) 12

 

  1. Find out the sum, for which the difference, between the compound and simple interest, for 3 years at the rate of 10% per annum, would be 31?

(A) Rs1500

(B) Rs 1200

(C) Rs 1600

(D) Rs 1000

 

  1. Find the smallest number, which when divided by 8, 12, 20 or 25 leaves a remainder 5 in each case?

(A) 595

(B) 605

(C) 1205

(D) 1195

 

  1. A man spends 75% of his income. If his income increases by 20% and his expenditure increases by 10% then find the % increase in his savings.

(A) 40%

(B) 30%

(C) 50%

(D) 60%

 

  1. Find the odd one out.

(A) Mirage 2000

(B) Sukhoi-30 MKI

(C) MiG-29

(D) MiG-27

 

17 AF X & Y

 

  1. If, in a code language ‘786’ means ‘study very hard’, ‘958’ means ‘hard work pays’ and ‘645’ means ‘study and work’ then find the code for ‘very’?

(A) 8

(B) 7

(C) 6

(D) 9

 

  1. Complete the following number series.

1, 4, 2, 8, 6, 24, 22, 88, ___.

(A) 90

(B) 89

(C) 160

(D) 86

 

  1. In an examination, a student scores 4 marks for every correct answer and loses 1 mark for every wrong answer. If he attempts all 75 questions and secures 125 marks then find the number of questions, attempted correctly.

(A) 35

(B) 40

(C) 42

(D) 46

 

  1. Find the missing number in the given table.

 

5 8 7
11 17 15
21 33

 

(A) 29

(B) 31

(C) 28

(D) 33

 

  1. Four persons A, B, C and D are playing cards. A & B are partners. If D is facing North and A is facing West, then whose face is towards South ?

(A) C

(B) B

(C) D

(D) A

 

Q.23.  Direciton : Choose the best alternative as the answer.

Danger always involves __________.

(A) Enemy

(B) Attack

(C) Fear

(D) Aid

 

Q.24. Evaluate  8+2÷3 – 4 *6, if + means ÷, ÷means -, – means * , * means +

(A) 0

(B) 1

(C) -2

(D) 3

 

AF

 

 

 

 

1B 2C 3A 4D 5A
6B 7C 8C 9A 10D
11C 12A 13D 14B 15C
16A 17D 18C 19D 20B
21A 22A 23C 24C 25A
26C 27A 28A 29B 30A

SYLLABUS: MATHEMATICS – FOR GROUP ‘X’ (TECHNICAL TRADES)

  1. Sets, Relations and functions
  2. Trigonometric Functions
  3. Inverse Trigonometric Functions
  4. Complex Number and Quadratic Equations
  5. Linear Inequalities
  6. Mathematical Induction
  7. Permutations and Combinations
  8. Binomial Theorem
  9. Sequences and Series
  10. Cartesian system of rectangular co-ordinates
  11. Straight lines and family of lines
  12. Circles and family of circles
  13. Conic sections
  14. Three-dimensional Geometry
  15. Matrices and Determinants
  16. Limit and Continuity
  17. Differentiation
  18. Applications of Derivatives
  19. Indefinite integrals
  20. Definite Integrals
  21. Applications of the Integrals
  22. Differential Equations
  23. Mathematical Reasoning
  24. Linear Programming
  25. Vector
  26. Probability
  27. Statistics

MODEL QUESTION PAPER  – MATHEMATICS

Q.1. What is the nature of relation R, if R is defined as  R ={(x,y) : 2x+y=41, x, y∈N } ?

(A) reflexive

(B) symmetric

(C) transitive

(D) None of these

Q.2. cos 24 + cos 55 + cos 125 + cos 204 + cos 300 = ?

(A) ½

(B) 3/2

(C) 3

(D) 0

Q.3.  Sec-1 {(x2 + 1)/ (x2 – 1)} = ?

(A) 2tan-1x

(B) 2 x2

(C) 2cot-1x

(D) x2

Q.4. Find the foci of hyperbola  9 x2 – 16 y2 =144.

(A) (0, ±5)

(B) (±5, 0)

(C) (±5, 1)

(D) (5±1)

Q.5. Find the nature of the triangle whose vertices are A(12, 8), B(-2, 6) & C(6, 0).

(A) Isosceles Right angle triangle

(B) Equilateral triangle

(C) Scalene triangle

(D) None of these

Q.6. For every point P(x, y, z) on the xy – plane, 

(A) x=0

(B) y=0

(C) z=0

(D) None of these

Q.7. Find the conjugate of (6 + 5i) 2

(A) 60 +11i

(B)11 + 60i

(C) 11+ 60i

(D) 60 +11i

 

Q.8. C (n, r) + 2C (n, r -1) +C (n, r – 2) = ?

(A) C(n +1, r)

(B) C(n + 2, r)

(C) C(n + 2, r -1)

(D) C(n +1, r -1)

 

Q.9. If nth term of a G.P. is 2n then find the sum of its first 6 terms

(A) 126

(B) 124

(C) 190

(D) 154

 

Q.10. Find the coefficient of x2 in the expansion of

{3x-1/x }6

(A) 405

(B) 7290

(C) 2430

(D) 1215

                          0     c     b

Q.11.         |     c     0     a       |2    =     ?

                         b     a     0

(A)a2b2c2

(B) 4 a2b2c2

(C) ¼ a2b2c2

(D) (a+b+c) 2

 

                              0     0     1

Q.12.  If       A = 0     1     0         then A-1 = ?

                              1    0     0

(A) A

(B) -A

(C) I

(D) –I

 

Q.13. If w is the cube root of unity, then

                 1      w       w2

                 w     w2       1                =       ?

                 w2    1        w

(A) 1

(B) w

(C) w2

(D) 0

 

Q.14.  {lim sin(2 + x) – sin(2- x)} / x= ?

(A) ½ cos2

(B) 1

(C) 2 Cos 2

(D) 0

 

Q.15.  d/dx{tan-1(secx+tanx}=?

(A) – ½

(B) 1

(C) -1

(D) 1/2

 

Q.16. Find dy/dx, if √(x+y) + √(y-x) = c

(A) 2/c

(B) -2/c2

(C) 2/c2

(D) 4/c2

 

Q.17. An edge of a cube is increasing at the rate of 3 cm/sec. Find the rate at which does the volume increase (in cm3/sec) if the edge of the cube is 10 cm.

(A) 900

(B) 725

(C) 700

(D) 825

 

Q.18. If s = t3 – 4t2 + 5 describes the motion of a particle, then its velocity (in unit/sec) when the acceleration vanishes, is

(A)16 /9

(B) -32/3

(C) 4/3

(D) -16/3

 

Q.19. Find the standard deviation of 8, 12, 13, 15, 22.

(A) 3.54

(B) 3.72

(C) 4.21

(D) 4.6

 

Q.20. If a coin is tossed thrice, find the probability of getting one or two heads.

(A) 4/5

(B) 5/8

(C) 3/4

(D) 6/7

 

Q.21. If the points   A(60 i + 3 j) , B(40 i – 8 j) , and C (a I -52 j) are collinear, then  a is equal to  ( i = vector i and I = non vector i)

(A) 40

(B) -40

(C) 20

(D) -20

Q.22 

                  π/3
                ∫       sin2x dx = ?
                π/3

(A) 1

(B) π/3 – √3/4

(C) π/2 – 1//4

(D) 0

 

Q.23.  ∫(cos 2x /cos2x.sin2x) dx  = ?

(A) –cotx –tanx +c

(B) cotx –tanx +c

(C) cotx +tan x + c

(D) tanx – cot x +c

 

Q.24. Find the solution of the differential equation

dy/dx = e x+y + x 2e y

(A) e x – e y + y3/3 = c

(B) e x  + e y + x3/3 = c

(C) e x  + e -y + x3/3 = c

(D) e x – e-y + y3/3 = c

 

Q.25. Find the area of the region (in sq.units) bounded by the curve 

y = 2y –x and y axis

(A) 8/3

(B) 4/3

(C) 5/3

(D) 2/3

 

1 D 2 A 3 C 4B 5A
6C 7B 8B 9A 10 D
11B 12 A 13 D 14 C 15 D
16 C 17 A 18 D 19 D 20 C
21 B 22B 23 A 24 C 25 B


SYLLABUS – PHYSICS – FOR GROUP ‘X’ (TECHNICAL TRADES)

  • Physical World and Measurement
  • Kinematics
  • Laws of Motion
  • Work, Energy and Power
  • Motion of System of Particles and Rigid Body.
  • Gravitation
  • Properties of Bulk Matter
  • Thermodynamics
  • Behaviour of Perfect Gases and Kinetic Theory of Gases.
  • 10Oscillations and Waves
  • Electrostatics
  • Current Electricity
  • Magnetic Effects of Current and Magnetism
  • Electromagnetic Induction and Alternating Current
  • Electro Magnetic Waves
  • Optics
  • Dual Nature of Matter and Radiation
  • Atoms and Nuclei
  • Electronic Devices
  • Communication Systems

 

MODEL QUESTION PAPER – Physics

Q.1. A body is moving in a circular path with acceleration a. If its velocity gets doubled then find the ratio of acceleration after and before the change of velocity ?

(A) 1:4

(B)1:2

(C) 2:1

(D) 4:1

 

Q.2. Weightlessness of an astronaut moving in a satellite is a situation of –

(A) Zero velocity

(C) Zero mass

(B) No gravity

(D) Free fall

 

Q.3. For which of the following metals, the resistance decreases on increasing the temperature ?

(A) Copper

(B) Tungsten

(C) Germanium

(D) Aluminium

 

Q.4. What is the angle of dip at magnetic poles of earth?

(A) Zero

(B) 450

(C) 900

(D) 1800


Q.5. A charge moves in a circle perpendicular to a magnetic field. Upon which of the following, the time period of revolution, does not depend ?

(A) Magnetic field

(B) Charge

(C) Mass of the particle

(D) Velocity of the particle

 

Q.6. Atomic number of a nucleus is Z and atomic mass is M. Find the number of neutrons.

(A) M-Z

(B) M

(C) Z

(D) M+Z

 

Q.7.    The electrical circuit, used to get smooth dc output from a rectifier circuit is called  _____.

(A) Oscillator

(B) Filter

(C) Amplifier

(D) Logic gate

 

Q.8. Two bodies of 2 Kg & 4 Kg are moving with velocities 20 m/s and 10 m/s respectively towards each other under mutual gravitational attraction. Find the velocity of their centre of mass in m/s.

(A) 5

(B) 6

(C) 8

(D) Zero

Q.9. The radius of gyration of a solid sphere of radius r about a certain axis is r. Find the distance of this axis from the centre of the sphere.

(A) r

(B) 0.5r

(C) √(0.4) r

(D) √ (0.2) r

 

Q.10. Which of the following statements is correct, in case of adiabatic expansion?

(A) ΔU = 0

(B)  ΔU = Negative

(C)  ΔU = Positive

(D)  ΔW = 0

 

Q.11. The velocity of a particle, executing S.H.M, is ____________ at its mean position.

(A) maximum

(B) minimum

(C) infinity

(D) zero

  1. A coil of an area 2 m2 is placed in a magnetic field which changes from 4 Wb/m2 to 8 Wb/m2 in 2 seconds. Find the induced e.m.f. in the coil.

(A) 4V

(B) 5V

(C) 6V

(D) 7V

 

Q.13. The process by which an alternating current is converted into direct current is called ___.

(A) Purification

(B) Amplification

(C) Rectification

(D) Current amplification

 

Q.14. If the threshold wavelength for photoelectric effect on sodium metal is 5000A0 work function.

(A) 15 J

(B) 4*10-19 J

(C) 4*10-14 J

(D) 4*10-22 J

 

Q.15. Through which mode of wave propagation, are the radio waves sent from one place to another ?

(A) ground wave propagation

(B) sky wave propagation

(C) space wave propagation

(D) all of the above

Q.16. What is the wavelength range of visible light ?

(A) 4 * 10-7 m – 8 * 10-7 m

(B) 4 * 10-6 m – 8 * 10-8 m

(C) 4 * 105 m – 8 * 10-9 m

(D) 4 * 1010 m – 8 * 1010 m

 

Q.17. What is the dimensional formula for the universal gravitational constant  ?

(A) M-1 L3 T-2

(B) M-1 L3 T-1

(C) M-1 L2 T-2

(D) M0 L0 T0

 

Q.18.  Two balls are dropped from heights h and 2h respectively. What would be the ratio of times taken by the balls to reach the earth ?

(A) √(2):1

(B) 1: √2

(C) 2:1

(D) 4:119

 

Q.19.  When a spring is stretched by 2 cm, the energy stored is 100 J.  If  it is stretched further by 2 cm, its energy increases by______ .

(A) 300

(B) 400

(C) 200

(D) 100

 

Q.20. At what temperature, will the surface tension of water, be minimum?

(A) 0 degree celcius

(B) 25 degree celcius

(C) 60 degree celcius

(D) 75 degree celcius

 

Q.21. Diameters of 2 water drops are 1cm and 1.5 cm respectively. Find the ratio of excess pressures inside them.

(A) 1:1

(B) 5:3

(C) 3:2

(D) 2:3

 

Q.22.  In Young’s double slit experiment, using sodium light (λ=5898 Å), 92 fringes are seen. If another colour (λ= 5461 Å) is used then find the number of fringes.

(A) 62

(B) 99

(C) 67

(D) 85

 

Q.23.  Two plates are at potentials -10V and +30V. If the separation between the plates is 2 cm then find the electric field between them.

(A) 2000 V/m

(B) 1000 V/m

(C) 500 V/m

(D) 3000 V/m

 

Q.24. If red light is replaced by blue light illuminating the object in a microscope, the resolving power of the microscope _____.

(A) will decrease

(B) will increases

(C) will get halved

(D) will remain unchanged

 

Q.25. In gases of diatomic molecules, Find the ratio of the two specific heat of  gases Cp/Cv

(A) 1.66

(B) 1.33

(C) 1.4

(D) 1.00

 

1 D 2 D 3 C 4 C 5 D
6A 7 B 8 D 9 C 10 B
11A 12 A 13 C 14 B 15 D
16 A 17 A 18 B 19 A 20 D
21 C 22 B 23 A 24 B 25 C

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Untitled Document